друкувати


Депутат розповів, як захистити одноосібників напередодні відкриття ринку землі

10 травня 2021, 07:27

Відкриттю ринку землі мають передувати стратегічні кроки, які збережуть село та підтримають одноосібників, які працюють на землі. Про це заявив в ефірі телеканалу Україна 24 член аграрного комітету народний депутат Вадим Івченко.

«Є певна стратегія, яка має йти попереду прийняття закону про ринок землі. Що буде з тими 4 мільйонами людей, які називаються одноосібники? Вони не мають статусу товаровиробника. Ми з вами їмо їхню продукцію, але вона не є сільськогосподарською продукцією. Чи вони будуть тими учасниками ринку, які зможуть щось купити? Ні! Тому що вони не мають ні кредитної історії, вони не зареєстровані як фермери, вони не сплачують податки. Це прості селяни», – зазначив нардеп.

Івченко відзначив те, що скуповувати землю, коли 6 мільйонів власників паїв вирішать її продати, будуть саме ті, хто має гроші, бо у фермерів і одноосібників просто немає фінансових ресурсів для цього.

Жодна країна у світі не відкривала ринок землі, поки не буде побудована чітка фінансова система. Банківська система має працювати безпосередньо на видачу кредитів, особливо маленьким фермерам. Це стратегічне завдання, яке збереже село», – наголосив парламентар.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України очікує, що після відкриття ринку землі середньорічний оборот земель складе до 1,5 млн га.