друкувати


В Україні зростає частка контрафактних ЗЗР

7 травня 2021, 13:30

Учасники ринку відзначають, що проблема з підробками ЗЗР в Україні дуже гостра — на 1 т оригінальних ЗЗР може припадати 300 кг контрафакту. Про це йдеться в спецпроєкті «В Україні процвітає ринок контрафактних ЗЗР. Хто винен і як побороти підробки» на Latifundist.com.

Зазначається, що точно оцінити обіг несправжніх ЗЗР, щоправда, неможливо.

«Важко оцінити частку ринку контрафактної продукції в Україні. Звичайно, її дуже багато. Ми мало не щодня отримуємо дзвінки про підроблену продукцію. Особливо це стосується найбільш популярного інсектициду Кораген®», — розповів керівник відділу маркетингу компанії FMC Максим Яновський.
Згідно з повідомленням, в професійному сегменті підробки зустрічаються рідше, ніж в непрофесійному. Це не робить проблему менш гострою. Як сказала директор компанії «АгріСтатіс» Оксана Антонова, на частку непрофесійного або напівпрофесійного сегмента аграрного виробництва доводиться, за різними оцінками, від 20% до 30% сільськогосподарських площ.

За її словами, в ніші для дачників і городників, де використовується продукція в дрібній фасовці, кожні 6 з 10 пакетиків ЗЗР — контрафакт. Ситуація критична не лише тому, що підпільні виробники замінюють діючі речовини «недіючими», а й тому, що велика частина підробленої продукції містить небезпечні речовини.

Частка контрафакту зростає, в останні 5-7 років стало значно простіше дістати« хімію» з того ж Китаю або Індії, наклеївши на неї липові етикетки мультинаціональних компаній або ж вибравши символіку однієї з генеричних, і мімікрувати під офіційного дистриб'ютора», — вважає продакт-менеджер компанії Agrii Ukraine Олексій Степаненко.

Згідно з повідомленням, за оцінками експертів «АгріСтатіс», за останні роки частка фальсифікатів значно знизилася і не перевищує 3% від фізичного обсягу використовуваних ЗЗР в професійному сегменті.

Нагадаємо, законопроект про захист рослин діджиталізує процедури державної реєстрації ЗЗР.