друкувати


Децентралізація в Україні: озвучено детальний аналіз реформи

7 травня 2021, 08:30

Попри гасла політиків децентралізація в Україні незавершена. Про це у інтерв'ю AgroPolit.com повідомив керівник програми практичної політики, експерт Інституту Політичної Освіти, засновник ВМГО «Фундація регіональних ініціатив» Олександр Солонтай.

«Є у децентралізації початок, немає у децентралізації кінця, адже весь минулий рік дуже багато було гасел про те, що ми завершили децентралізацію. Через що це сталося? Це сталося через те, що була проведена адміністративно-територіальна реформа, у нас утворений новий базовий устрій громад, новий устрій районний», — зазначив Олександр Солонтай.

Експерт повідомив, що на рівні областей змін не було, навіть залишилися старі назви областей Дніпропетровська і Кіровоградська, їх навіть недодекомунізували, не те щоб якісь зміни між областями були. Але на рівні громад, на рівні районів, тобто – базовий рівень і субрегіональний – зміни кардинальні.

Йдеться про новий адміністративно-територіальний устрій, і за цим новим адмінтериторіальним устроєм були проведені вибори. І коли пройшли вибори, багато політиків говорили: ну все, ми зробили децентралізацію. В тому сенсі, що адмінтериторіальну реформу зробили – це ж база.  Однак ця ситуація схожа на те, якби ми залили фундамент для будівництва нового будинку, але посеред місця, де збереглася частина старого фундаменту і стіни. Тож ситуація із заявами про завершення децентралізації – це плутанина понять», — повідомив Олександр Солонтай.

Детальний аналіз реформи децентралізації в Україні читайте в інтерв'ю за посиланням.

Нагадаємо, з’явився аналіз фінансових показників ОТГ у 24 областях за минулий рік.