друкувати


Скільки збитків завдано лісам протягом 1 кварталу 2021 року: у Держекоінспекції назвали цифру

4 травня 2021, 15:00

53,7 мільйона гривень збитків розрахувала Держекоінспекція за порушення в сфері рослинного світу і лісів у першому кварталі 2021 року. Про це повідомляє прес-служба уряду.

З січня по кінець березня терорганами ДЕІ здійснено 479 перевірок, а на порушників складено 1418 протоколів. Також прийнято 23 рішення про тимчасове зупинення роботи підприємств, на яких були виявлені факти недотримання природоохоронного законодавства. Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

«Найбільшу кількість порушень зафіксувала ДЕІ Поліського округу – інспекторами складено 215 протоколів. «Найдорожчими» для довкілля виявились злочини, здійснені в межах Центрального округу інспекції: за шкоду природі розраховано понад 7 мільйонів гривень збитків», — зазначив Андрій Мальований.

Серед всіх порушень у сфері рослинного світу вирубка лісів вирізняється своєю масовістю та збитковістю для навколишнього середовища.

Для того, щоб суттєво зменшити масштаби браконьєрської вирубки, вкрай необхідно підвищувати штрафи за знищення зелених насаджень. Відповідні ініціативи вже є – це, в тому числі, законопроект №4451. Він не лише посилює відповідальність за незаконну порубку дерев до 5100-10200 гривень для громадян, а і вводить кримінальну відповідальність за повторний випадок порушення», — підкреслив Андрій Мальований.

Нагадаємо, вперше за останні 10 років в Україні проведуть національну інвентаризацію лісів.