друкувати


Після запуску ринку землі фермери не зможуть існувати без дотацій, — Олег Бахматюк

3 травня 2021, 13:30

Після запуску ринку землі навряд чи дрібні фермери зможуть скласти конкуренцію холдингам. Таку думку висловив власник компанії Ukrlandfarming Олег Бахматюк в інтерв'ю «Українському тижню».

«Ринок землі у світі дуже специфічний: ним володіють великі фонди, які мають дохідність 2-3% річних, і їх цікавить не так високий дохід, як стабільна застава. Понад 70% аграрної продукції у світі виробляється на орендованій землі. Скажімо, я орендую землю, будую фабрику, сам купую техніку, створюю інфраструктуру та наймаю людей — а за рахунок орендної плати можу стати конкурентним у цьому середовищі. Тому ринок землі та ринок орендної плати у світі є розділеними. В Україні, принаймні попервах, вони будуть перемішані, бо закупівельна ціна на землю буде низькою», — зазначив Олег Бахматюк.

Проте, за його словами, навряд чи «вистрелить» фермерство — воно не зможе існувати без дотацій, підтримки від держави і серйозних фінансових вливань.

Але щонайменше добре, що цей ринок стартує», — додав аграрій.

Також він висловився щодо того, чи буде в Україні взагалі такий прошарок, як фермери.

Він і зараз є, але щоб він суттєво зріс, потрібні фінансові вливання. Щоб розпочати фермерське господарство, необхідна велика сума на старті. Держава має розробити механізми, щоб люди могли отримати ці гроші. Відсутність «довгих» обігових коштів не дає можливості це реалізувати. Тож, на жаль, може трапитися так, що частина людей просто купить землю й чекатиме на зростання її ціни», — додав Олег Бахматюк.

Нагадаємо, Мін’юст розповів, хто і як зможе купити землю в Україні.