друкувати


Озвучено переваги законопроекту щодо розвитку інституту старост

3 травня 2021, 09:10

Причин для ухвалення законопроєкту №4535 щодо розвитку інституту старост існує багато, передусім зміни вдосконалюють практику роботи старост, а також варто пам'ятати про зміни 2020 року, коли прямі вибори старост мешканцями замінили на голосування депутатами громади. Про це повідомив експерт з політики та місцевого розвитку, викладач Інституту Політичної Освіти, засновник фонду професійної політики Олександр Солонтай, йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Крім того, у зв’язку з адміністративно-територіальною реформою виникла потреба існування старости не тільки в селі або селищі, але й у місті. Тобто закон однозначно потрібний, і для вдосконалення поняття «старостинський округ», і для покращення положення про старосту та його статус, і навіть для вирішення таких технічних питань, як припинення повноважень в.о. старост там, де вони були ще з часів добровільного об’єднання громад. Також закон важливий для налагодження надання адміністративних послуг, взаємодія з ЦНАПами.

Попри те, що частина зазначених проблем справді вирішиться, найкраще – це запровадження громадського обговорення кандидатури старости. У багатьох громадах головам громад та депутатам вистачало розуміння, що тема чутлива для мешканців, особливо тих територій, які нещодавно мали свою окрему сільську або міську раду, а наразі її втратили, а тому перед голосуванням за старосту проводили обговорення. Але було, нажаль, багато протилежних випадків, фактично нав’язування старости «згори». Як наслідок, навіть перекривали дорогу та були бунти на місцях, тому запровадження обов’язкових консультацій з мешканцями населених пунктів має наближувати старосту до людей, як це було тоді, коли старости обиралися на виборах», — зазначив Олександр Солонтай.

Детальніше читайте за посиланням.