друкувати


Жителі сіл отримуватимуть акти цивільного стану на місцях – закон

30 квітня 2021, 13:00

Рада прийняла закон №4382, який дозволить жителям сіл отримувати у сільських та селищних територіальних громадах послуги реєстрації актів цивільного стану (свідоцтва про шлюб, народження, смерть тощо).

«Цей крок дозволить ОМС використати власну мотивованість, гнучкість та мобільність в отриманні таких повноважень та забезпечити доступ до таких послуг своїм мешканцям. У разі наявності таких повноважень у всіх ОМС, полегшиться інтеграція цих послуг у ЦНАП, їх надання у старостинських округах. Тобто багато мешканців України можуть і не відчути негативного впливу, а такі швидкі послуги як державна реєстрація народження, смерті і далі будуть надаватися швидко (за один візит) та максимально близько до громадян», ― ідеться у пояснювальній записці до закону.

У документі зазначається, що внаслідок децентралізаційної реформи мільйонам громадян України нараз ісуттєво ускладнено доступ до державної реєстрації народження, шлюбу, смерті.

Це зумовлено тим, що у законодавстві України закріплено різний обсяг повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану (далі – ДРАЦС) між різними територіальними громадами. Зокрема, виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті. Відповідно міста обласного значення, в тому числі об’єднанні та укрупнені територіальні громади, що утворені на базі таких міст як шляхом добровільного приєднання, так і на підставі рішень Кабінету Міністрів України про затвердження територій територіальних громад не мають повноважень у сфері ДРАЦС», ― ідеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, що в Мінрегіоні розповіли про деталі програми «Нове село».