друкувати


Законопроект №4600 про захист рослин — що зміниться для фермерів

30 квітня 2021, 08:31

Зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт №4600 встановлює європейські норми щодо торгівлі, ввезення, переміщення ЗЗР, продуктів рослинного походження, діючих речовин, а також правила та норми з відбору зразків. Про це в матеріалі AgroPolit.com розповів один з авторів документу нардеп Дмитро Соломчук.

За його словами, законопроєкт 4600 можна порівняти за величиною з проєктом про ветеринарну медицину, оскільки цей законопроєкт – це свого роду діджиталізація процедури державної реєстрації ЗЗР, що передбачає створення електронного реєстру, який поділяється на чотири категорії: офіційні оператори, які переймаються імпортом/експортом ЗЗР; реєстрація лабораторій для проведення досліджень; проведення навчальних заходів у сфері захисту рослин, а також проведення техогляду агрегатів, на яких здійснюють обробку; реєстрація карантинних станцій та ізольованих об'єктів.

Всі механізми спрощуються, починаючи з видачі паспорту, нанесення маркування і закінчуючи навчанням щодо безпечного поводження і правил утилізації речовин. Також спрощується процедура технічного огляду виробничих потужностей, в тому числі в частині децентралізації, адже фермери на місцях зможуть отримувати якісні послуги і не залежати від рішення посадовців десь у Києві», — заявив Соломчук.

Детальніше про це читайте в інтерв'ю Дмитра Соломчука: Ми маємо стимулювати перехід на нові технології та зменшення негативного впливу ЗЗР на довкілля