друкувати


Озвучено хронологію боротьби за закон про земельну децентралізацію № 2194

29 квітня 2021, 13:00

28 квітня 2021 року Верховна Рада України в цілому прийняла  законопроєкт №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». Якою була хронологія боротьби за цей закон пише AgroPolit.com у своєму матеріалі, цитуючи слова міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка. 

«Це історично доленосна подія, один із найважливіших законів в моєму житті, який підтверджує невідворотність земельної реформи, за яку я відповідаю в нашій державі. Я вітаю усіх, хто зі сподіваннями дивиться на реформи в Україні і розуміє, що земельна реформа – реальний показник змін на краще в нашій країні. Хто щоразу пам'ятає, що ця реформа – про права українців та громад, і не слухає маніпуляції чиновників, які дбають про свої особисті інтереси», – вважає Лещенко.

За його словами тепер право розпоряджатися землями передано місцевим громадам остаточно і безповоротно.

Держгеокадастр відтепер лише сервісна органзація, максимально дерегулювана, з ліквідовинами корупційнійними поноваженнями в управлінні земельними ресурсами», – наголосив міністр.

Він описав хронологію боротьби за закон №2194:

А далі почалося: подання правок, провалене друге читання, подання поправок до повторного другого читання і переноси розгляду. Лише 2 грудня 2020 року законопроєкт переданий на повторне друге читання. І нарешті 28 квітня, за рік після скасування мораторію, ми ухвалили надважливий закон! Законодавчий спам зашкалював – понад 3 тисячі правок, кожну з яких було розглянуто.Ці події накладалися на чимало особистих втрат, тиску, провокацій, поливання брудом, залякування», – написав Лещенко.

І додав:

Ми продемонстрували сьогодні спроможність знайти такий формат редакції земельної децентралізації, який об’єднав голоса п’яти фракцій в парламенті. Далі буде закон 2195 (електронні аукціони) і 3205 (фонд гарантування кредитів фермерам). Слідкуйте за новинами».

Нагадаємо, що раніше голосування за цей законопроєкт було провалене – його відправили на повторне друге читання, а згодом, коли автори врахували застереження і спробували ще раз винести його на голосування до зали Верховної Ради, цей законопроєкт було «торпедовано» противниками земельної реформи.