друкувати


Законопроект про захист рослин діджиталізує процедури державної реєстрації ЗЗР

29 квітня 2021, 12:00

Проєкт Закону «Про захист рослин»  №4600 – це свого роду діджиталізація процедури державної реєстрації ЗЗР, що передбачає створення електронного реєстру, який поділяється на чотири категорії: офіційні оператори, які переймаються імпортом/експортом ЗЗР; реєстрація лабораторій для проведення досліджень; проведення навчальних заходів у сфері захисту рослин, а також проведення техогляду агрегатів, на яких здійснюють обробку; реєстрація карантинних станцій та ізольованих об'єктів. Про це в ексклюзивному інтерв’ю АgroРolit.com заявив народний депутат від «Слуги народу», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

«Також законопроєктом передбачено навчання дистриб’юторів, які будуть реалізовувати ЗЗР, а також користувачів цих засобів. Врегульовується питання меж обробки рослин – це також пов'язано з бджолярством: там має бути відстань щонайменше 8 км від населених пунктів. Встановлюються вимоги до комунікаційної системи – це регламентується ст. 625 ЄС щодо об'єднання інформації про імпорт/експорт та інші маніпуляції в єдину базу. Це дозволить всім фахівцям, які працюють в цій сфері, отримувати максимально повну інформацію. Ключовою метою законопроєкту № 4600 є створення нової системи контролю у сфері захисту рослин, яка б відповідала вимогам актів права ЄС, а саме Регламенту ЄС 2017/625», – зазначив Соломчук.

Він додав, що також законопроєкт встановлює європейські норми щодо торгівлі, ввезення, переміщення ЗЗР, продуктів рослинного походження, діючих речовин, а також правила та норми з відбору зразків, адже, як ми знаємо, навіть протруєне насіння може стати джерелом перенесення шкідників, бур'янів чи вірусів.

Нагадаємо, що законопроект № 4600 – це загроза продовольчій безпеці, українському бізнесу та Євроінтеграції, вважають в ГО Бізнес Варта.