друкувати


«Укрспирт» втратив понад $1 млн через занижену ціну експорту спирту

16 серпня 2016, 17:26

Держустанова«Укрспирт» у 2015 році продало іноземним компаніям близько 180 тис. дал етилового спирту за демпінговими цінами. Втрати склали понад $1 млн. Про це повідомляється в визначенні Солом'янського суду Києва від 5 серпня 2016 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень.

Національне антикорупційне бюро України почало кримінальне виробництво 17 лютого 2016 з фактом зловживань службовими особами держпідприємства (ч. 2 ст. 364 КК України)

Згідно з документами кримінального провадження, у 2015 році менеджмент держпідприємства «Укрспирт» експортував 178 тис. дал. етилового спирту на загальну суму $503 тис. без акцизного податку і податку на додану вартість.

Фірми, яким за документами «Укрспирт» продав товар:

WinningInvest & TradeLtd (Великобританія) на суму $99 750 (за ціною 7 дол. / дал.,

GOLIW TRADING LLP (Великобританія) на суму $66 500 (за ціною 7 дол. / дал.)

Winglex Inter L.P. (Великобританія) на суму $58 900 (за ціною 6,2 дол. / дал.),

Ethyl Chemicals (Латвійська Республіка) на суму $229 208 (за ціною 2,5 дол. / дал.),

Caucastrading Ltd (Грузія) на суму $33 250 (за ціною 7 дол. / дал.),

VPG POLAND Limited (Польща) на суму $12 738,76 (за ціною 2,5 дол. / дал).

У той же час, сказано в матеріалах НАБУ, фактичними одержувачами спирту (згідно експортних декларацій) були інші іноземні юрособи.

Попередні висновки Національного антикорупційного бюро: в разі реалізації спирту з урахуванням в ціні акцизного податку та ПДВ, вартість 1 декалітра спирту на ринку України становила б в середньому 860 грн (35 дол. / дал).

«В результаті вищевказаних договорів з нерезидентами за заниженою вартістю, ДП«Укрспирт»не отримало за реалізовану продукцію $1,32 млн, що з урахуванням зміни курсу валют в 2015 році становить близько 33 млн грнбез акцизного податку і податку на додану вартість.

Як раніше писала Перша інстанція, в лютому 2016 року Печерський суд Києва покарав сміховинним штрафом киянина, через фірму якого «Укрспирт» прогнав 114 млн грн  за фіктивними угодами.

На лаві підсудних тоді виявився раніше засуджений за зберігання наркотиків. Як виявилося, буквально через місяць після винесення вироку - в травні 2015 року - з ним познайомилися невстановлені наслідок люди, які запропонували угоду.

За винагороду в 1400 грн він повинен був оформити на себе фірму «Білдінг-індастрі». Пропозиція сподобалося. Киянин дав їм свій паспорт та ідентифікаційний код, щоб провести перереєстрацію фірми на своє ім'я.

Новий «учасник» був прийнятий до складу засновників «Білдінг-індастрі» і призначений директором. У суду не виникло сумнівів у висновках слідства: киянин не вів підприємницької діяльності надалі. Реєстраційні та статутні документи псевдобізнесмен віддав своїм «піклувальникам». Періодично вони лише просили свого нового знайомого підписати деякі документи, назви яких в судових матеріалах не уточнюються. При цьому сказано, що невідомі, яким підсудний віддав важелі управління «своєї» фірмою, використовували підприємство для мінімізації податкових зобов'язань та необґрунтованого формування податкового кредиту суспільства і його контрагентів.

Зокрема, їм вдалося від імені «Білдінг-індастрі» укласти угоди з ДП «Укрспиртом» про продаж кукурудзи, на підставі яких держпідприємство перерахувало прокладці 114,2 млн. Гривень і безпідставно сформував податковий кредит на додану вартість. На суді обвинувачений своїх заступників не «здав», але зазначив, що «щиро розкаюється у скоєному і зробив для себе відповідні висновки».

В судовому засіданні, було визнано недоцільним досліджувати докази по справі, оскільки «фактичні обставини ніким не заперечують і відсутні сумніви в добровільності та істинності позиції учасників судового провадження». Дії киянина - пособництво фіктивному підприємництву - суд кваліфікував за ч.1 ст.205 КК України. Щире розкаяння дозволило йому отримати м'яке покарання у вигляді штрафу в розмірі 8,5 тис. грн.