друкувати


Верховна Рада прийняла закон №2194 про запуск земельної децентарлізації в Україні

28 квітня 2021, 14:47

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»Відповідний законопроєкт №2194 у другому читанні підтримали 284 народних депутати.

Народні депутати більше місяця, з 16 березня, розглядали поправки до цього законопроєкту, яких було внесено 3128.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що законодавчий акт було розроблено з метою удосконалення процедур складання документації із землеустрою, усунення надмірного державного втручання у здійснення землеустрою та оцінки земель в Україні та спрощення умов доступу до земельних ресурсів для громадян та підприємців.

Так, передбачається скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою. Відповідно до закону, має бути запроваджено незалежний контроль документації із землеустрою через громадську експертизу або рецензування. Відомостям документації із землеустрою надається статус публічних, відкритих та загальнодоступних даних.

Ключові положення документу:

1. Передати землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій)  до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.

2. Встановити на законодавчому рівні чіткий, організаційно простий та незатратний механізм порядку встановлення і фіксування у Державному земельному кадастрі меж громад, у тому числі об’єднаних,

3. Надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності.

4. Надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо затвердження планів детального планування території за межами населених пунктів.

5. Відмовитися від існування спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, із передбаченням існування натомість центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних.

6. Надати повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель:

Також за прийнятим законом має відбутися інтеграція та уніфікація землевпорядної, топографо-геодезичної та картографічної діяльності. Заплановано запровадження страхування професійної відповідальності виконавців робіт із землеустрою, як альтернативи державному контролю. Передбачено зменшення вартості робіт та тривалості часу, що витрачається на виконання процедур, пов’язаних з проведенням землеустрою.

Законом передбачено, зокрема, передачу земель державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.

Органам місцевого самоврядування надаються повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності, а також повноваження щодо затвердження планів детального планування території за межами населених пунктів.

Передбачено створення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних.

Крім того, надаються повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель обласним державним адміністраціям, а також виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

Також з метою підняття престижу професії працівників землевпорядної галузі та надання можливості оцінки найвищих професійних здібностей інженерів-землевпорядників та їх особливих заслуг перед державою передбачено внести зміни до Закону України «Про державні нагороди України», запровадивши почесне звання у галузі землеустрою – «Заслужений землевпорядник України».

Автори законодавчої ініціативи сподіваються, що в цілому всі ці зміни призведуть до зменшення ризиків хабарництва та корупції, а також збільшить матеріальну базу місцевого самоврядування.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

 

Нагадаємо, як відбувалася «війна» за ринок землі – як депутати голосували за законопроєкт №2194 у першому читанні, з якими зауваженнями відправили на повторне друге читання.