друкувати


Європейський агросектор викидає вп’ятеро більше парникових газів ніж український – заява

28 квітня 2021, 09:08

Україна вп’ятеро менше викидає парникових газів на 1 га оброблюваних сільськогосподарських площ у порівняні з ЄС. Про це розповів генеральний директор асоціації УКАБ Роман Сластьон під час обговорення на базі МЕРТ проекту розміру НВВ-2 в межах Паризької кліматичної угоди із галузевими об’єднаннями та бізнесовими асоціаціями.

За його словами, Україна наразі демонструє знижені показники викидів парникових газів у агросекторі.

На 1 га парникових викидів в Україні уже з 2015 рік вп’ятеро менше, ніж у Німеччині. Впевнений, що аналогічна картина буде із іншими європейськими картинами. Це пов’язано із низьким використанням азотних добрив на 1 га: так, у 2021 році у нас використовується  42 кг  азотних добрив на 1 га, тоді як у ЄС – 96 кг азотних добрив на 1 га», — каже він. 

Роман Сластьон також підкреслив, що у представленому Міндовкілля проєкті НВВ-2 не врахований потенційний розвиток сільського господарства України.

«Ми підтримуємо підхід “вилки” або “тунелю”, коли говоримо про можливості для зменшення СО2 без шкоди для економіки та для планування відновлення галузей, в тому числі і сільського господарства», — зауважив Сластьон.

Нагадаємо, що за два місяці Україна має показати європейцям свій варіант розміру парникових викидів в межах Паризької угоди. В квітні 14 аграрних асоціацій під егідою Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) ініціювали перед урядом перегляд позиції щодо інвестицій у проєкт Паризької кліматичної угоди.