друкувати


Які зміни несе для громад та сільських старост прийнятий нещодавно закон №4535

28 квітня 2021, 08:08

15 квітня 2021 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост №4535. Про це йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Як повідомлялося, законопроєкт, зокрема, пропонує перед внесенням кандидатури старости на розгляд ради громади, яка його затверджує і звільняє, обов’язково проводити громадське обговорення з мешканцями.

Відповідно до законопроєкту, входження старости до складу виконавчого комітету ради громади вже не буде обов’язковим. Водночас він матиме гарантоване право на участь та виступ на засіданнях ради, виконкому, інших органах ради.

Закон довгоочікуваний. Його потрібно було ухвалити, адже інституція старост у нас «випадала», і ми не могли з цим нічого зробити. Саме тому з'явилася ідея про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост (законопроєкт №4535). Але його ухвалили фактично після проведення місцевих виборів, і цей процес суттєво затягнувся. З іншого боку, це величезна дискусія, яка в основному відбувається серед представників місцевого самоврядування. Дискусія точиться навколо питання: потрібно старосту призначати чи обирати?», — задає резонне питання перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Чи потрібен у селі інститут старост: Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4535