друкувати


За два місяці Україна має показати європейцям свій варіант розміру зменшення викиду парникових газів в межах Паризької угоди – Тарас Качка

27 квітня 2021, 15:40

Фінальний проект розміру Другого національно визначеного внеску (НВВ-2) в межах підписаної Україною Паризької кліматичної угоди буде презентовано міжнародним партнерам у липні 2021 року. Про це повідомив Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Торговий представник України Тарас Качка під час обговорення проекту розміру НВВ-2 в межах Паризької кліматичної угоди із галузевими об’єднаннями та бізнес асоціаціями.

Тобто за його словами, на розробку проекту НВВ-2 є ще два місяці.

Тарас Качка нагадав, що Міндовкілля спільно з ЄБРР підготували проект з моделювання потужностей економіки і можливостей для скорочення показника НВВ-2. При цьому наразі ця модель ще обговорюється і кінцевого варіанту немає.

«На щастя Україна є одним із лідерів зі зменшення викидів протягом останніх 30 років. Ми наразі знаходимося на рівні трохи більше 38% і це той рівень, який є більш амбітний, аніж декларує ЄС. Однак такий показник досягнули не за рахунок екологічних заходів. І в цьому є найбільший виклик для нашої кліматичної політики. Адже ми розуміємо, що це скорочення далося або ціною зменшення ВВП (тобто збідніння людей), або окупацією і фізичним знищенням виробничих об’єктів. Для нас НВВ-2 є не тільки амбіція для зменшення і надалі. Це амбіція трансформації і кліматичної, і економічної політики, аби вони забезпечували економічне зростання та протидію кліматичним викликам», – каже він.

При цьому Качка не назвав конкретних цифр щодо НВВ-2, які наразі обговорюються.

Ми плануємо у липні визначити показники НВВ-2 з точки зору зменшення цифр викидів і головне – за рахунок чого це будемо досягати. Ми працювали над кільком варіантами. Найбільше що нас цікавить і непокоїть – як досягати цього результату. Саме тому ми наразі спілкуємося з бізнесом, профільними асоціаціями, аби скорегувати цю позицію і зробити її комфортною для всіх та не порушити бізнесові та соціальні аспекти», – каже він.

Нагадаємо, що раніше Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 1 квітня 2021 р. представило проєкт Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди» та розпочало процедуру електронних консультацій з громадськістю щодо нього. Паралельно представники українських бізнес-асоціацій та 14 асоціацій аграрного сектору в особі уповноваженої ними Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) та Центру економічного відновлення звернулись до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із пропозицією детально прорахувати показники НВВ-2 на галузевих рівнях із залученням представників відповідних міністерств, експертів, галузевих об’єднань та бізнес-асоціацій.