друкувати


В Криму залишилося 15 державних виноробних підприємств

16 серпня 2016, 13:53

На території окупованої території АР Крим залишилося 15 держпідприємств з виноградарства та виноробства. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

Згідно з наказом Мінагрополітики від 7 грудня 2015 «Про повноваження щодо управління об’єктами державної власності, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України», обліковано 18 державних підприємств, які займаються виноградарством та виноробством. Утім, серед 18 ДП на окупованих територіях в Криму знаходиться 15 підприємств.

Йдеться про:
1. Державний концерн «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра»
2. ДП «Лівадія»
3. ДП «Малоріченське»
4. ДП «Судак»
5. ДП «Гурзуф»
6. ДП «Морське»
7. ДП «Привітне»
8. ДП «Таврида»
9. ДП «Алушта»
10. ДП радгосп-завод «Плодове»
11. ДП «Завод шампанських вин «Новий Світ»
12. ДП «Сімферопольський виноробний завод»
13. ДП «Севастопольський виноробний завод»
14. ДП «Садовод»
15. ДП «Радгосп-завод ім. Поліни Осипенко»
16. Агропромисло-торгове підприємство «Бобовище»
17. ДП «Агропромислова фірма «Леанка»
18. ДП «Харківський завод шампанських вин»

На території України знаходяться лише три підприємства – АТП «Бобовище» (Закарпаття), ДП «Леанка» (Закарпаття) і ДП «Харківський завод шампанських вин».

Мінагрополітики повідомило, що упродовж 2009 – 2013 років держпідприємства заклали виноградники площею 559,5 га, витрати на створення та догляд за виноградниками склали 56,9 млн грн.

Разом з тим за бюджетною програмою «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» компенсували витрати на суму 37,7 млн грн.

Щодо інвестицій, то ДП «Завод шампанських вин «Новий Світ» у 2013 році залучив кредитні кошти на суму 10 млн грн на поповнення обігових коштів, придбання нового обладнання, закупівлю виноматеріалів та допоміжних матеріалів (пробки, пляшки тощо).

«Доступ до правди»