друкувати


Заборона експорту соняшнику є протиправною мірою, — Роман Лещенко

24 квітня 2021, 07:30

Обмеження експорту соняшнику - це радянські практики адміністративного регулювання, які в умовах ринкової економіки дають негативний ефект або відразу, або згодом.  Про це на сторінці у Facebook написав міністр аграрної політики Роман Лещенко.

«Заборона експорту соняшнику є протиправною мірою, тому що згідно чинного законодавства підставою для її введення є порушення ринкової рівноваги. Однак, дефіциту соняшнику в Україні немає. При цьому, заборона експорту створює передумови для узгоджених антиконкурентних дій – монопольної змови, з якими держава якраз має боротися», — написав Роман Лещенко.

На його думку, відповідальна державна політика в даному випадку — це системні заходи щодо зниження цін на всі соціально значущі продукти харчування, які входять в продуктовий кошик українського споживача. В усьому світі і, перш за все, в ЄС цього досягають введенням зниженої ставки ПДВ для таких продуктів.

Наша пропозиція встановити ставку 14% ПДВ на всі види с.г продукції без будь-яких виключень. Спроба здешевити окремий продукт за рахунок українських аграріїв – це небезпечний захід, який не тільки загрожує розвитку аграрної галузі та не вирішує комплексно проблему, але також може призвести до того, що держава буде змушена компенсувати аграріям збитки, завдані такими необґрунтованими рішеннями», — додав міністр агрополітики.

Нагадаємо, Мінекономіки запропонувало обмежити експорт насіння соняшнику з 15 травня до 30 вересня. Відповідний проєкт постанови 20 квітня опублікували на сайті міністерства для обговорення.