друкувати


Відміна безоплатної приватизації 2 га землі скасовується — роз'яснення представника уряду

22 квітня 2021, 15:10

Норми безкоштовної передачі українцям до 2 гектарів землі діють і не можуть бути скасовані. Про це написав у Telegram представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

Чинні норми встановлює стаття 121 Земельного кодексу. 

«Зрада про«скасування права на безкоштовні 2 га землі» скасовується. Тому що є Земельний кодекс України та чинна стаття 121 зокрема», — написав він у Telegram.

Також він розповів, що підтриманий 21 квітня урядом законопроект про консолідацію земель може розширити можливості громадян щодо використання земельних ділянок.

Відповідні зміни пропонуються до статті 5 Закону «Про особисте сільське господарство».

Ці зміни обумовлені тим, що фізособи повинні мати можливість вести особисте сільське господарство не тільки на земельних ділянках цільового призначення, а й на всіх сільськогосподарських землях, а також на несільськогосподарських землях», — заявив нардеп.

Зокрема, за його словами, українці зможуть вести господарство на присадибних ділянках.

Очікується, що такі законодавчі зміни можуть стимулювати ведення високотоварного господарства.

Мокан додав, що запропонований законопроект дозволить усунути різні недоліки землекористування та сприятиме встановленню ринкової вартості земельних ділянок с/г призначення.

Нагадаємо, 21 квітня Кабінет міністрів України під час чергового засідання погодив законопроект про внесення змін до закону про консолідацію земель сільськогосподарського призначення, а також низку інших земельних законів.

Новим проектом закону пропонувалося прибрати з чинного закону «Про особисте селянське господарство» частину статті 5, в якій прописано, що для ведення особистого сільського господарства використовуються передані у власність 2 га землі – ті самі безкоштовні 2 гектара, на які, згідно з чинним законодавством, мають право всі українці.