друкувати


Фермерам спростили доступ до отримання державної підтримки

21 квітня 2021, 15:41

Фермерам спростили бюрократичну тяганину, яка раніше суттєво заважала отриманню держпідтримки. Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко на своїй сторінці у ФБ.

За його словами, зменшилася кількість довідок, які потрібно було збирати фермерам. 

«Фермерським господарствам вже не потрібно отримувати довідки про відсутність заборгованості перед Укрдержфондом, а також про наявність поголів’я корів станом на 1 липня. Така інформація буде перевірятися розпорядниками централізовано, шляхом надсилання запиту до Укрдержфонду та АІР. Відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що підтверджують право власності та/або користування земельною ділянкою про землю, будуть подаватися ФГ лише для отримання субсидії на 1 га. Для консультаційної підтримки та отримання дотацій на корів ці відомості вже подавати не потрібно», — запевнив Лещенко.

Також він повідомив, що збільшується з 3 тис. грн до 5 тис. грн на 1 га розмір бюджетної субсидії для новостворених фермерських господарств у період їх становлення, але не більше 100 тис. грн. на одного отримувача.

Фермерському господарству, у власності якого перебуває від п’яти корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства, документи на отримання дотації за худобу тепер потрібно подавати не до міністерства, а до структурного підрозділу ОДА, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку. Також скасовано комісію з надання таких дотацій. Якщо ФГ відповідає вимогам Порядку надання допомоги, то його буде внесено до реєстру одержувачів тощо», — повідомив Роман Лещенко.

Нагадаємо, від сьогодні Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства юридично припиняє виконувати повноваження в аграрній сфері і передає всі питання, пов'язані з фінансуванням програм держпідтримки до Мінагрополітики.