друкувати


Озвучено недопрацювання уряду щодо реалізації «Європейського зеленого курсу» в агросекторі

21 квітня 2021, 12:00

З погляду реалізації «Європейського зеленого курсу» в агропромисловому секторі, наразі більше дискусійних питань якраз у контексті ролі держави. Про це в блозі на AgroPolit.com розповів народний депутат України, член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Кучер.  

Він зазначив, що найперше – це повноцінне відновлення роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України, оскільки наразі юридично відомства немає. Більше того, ключові фундаментальні функції «відібрано»:

Більше того, наразі:

В підсумку, замість регулятора, який буде визначити стратегію аграрної політики на десятиріччя, у т.ч. й здійснення контролю за реалізацією заходів у рамках «Європейського зеленого курсу», агросектор отримав де-факто Міністерство землі та розподілу дотацій АПК раз на рік. До речі, з приводу дотацій. В останні роки ми їх розподіляємо за принципом «нікого не образити, всім потроху». Без жодного економічного обґрунтування чи інвестиційної складової такої державної підтримки агросектору, а значить і без якісного розвитку галузі в майбутньому», — зазначив Микола Кучер.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, наразі в Україні створили Українську Асоціацію Бізнесу і Торгівлі (UBTA), яка допомагає підприємцям освоювати нові експортні ринки, а також знайомить із алгоритмом переходу на стандарти Green Deal різні види бізнесу.

Голова голова цієї асоціації Дмитро Лось вважає, що «зелений курс» – невідворотний для України, тому слід активно його впроваджувати. Українська Асоціація Бізнесу і Торгівлі запропонувала подати у парламент пакет законопроектів про зближення України та ЄС в межах «зеленого курсу» та провести парламентські слухання з цього питання. Дану ініціативу  підтримав міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.