друкувати


Експерт розповів, як європейський «зелений курс» вплине на український агробізнес

21 квітня 2021, 09:00

Підвищення екологічних стандартів в ЄС призведе до суттєвого посилення відповідних екологічних вимог до імпортних агротоваров. Про це повідомив голова правління Української асоціації бізнесу та торгівлі (UBTA) Дмитро Лось, йдеться у матеріалі Latifundist.com.

Невідповідність цим вимогам буде означати закриття європейського ринку. Крім того, не виключається в найближчому майбутньому введення так званого вуглецевого митного збору на окремі агротовари.

«Це виклик. Якби UBTA і інші асоціації не втрутилися, то в жовтні минулого року Міністерство екології ввело б у 4-5 разів більше екологічних податків, мотивуючи це необхідністю імплементації положень Паризької угоди. Коли ми стали спілкуватися з представниками уряду з приводу НВВ2 «Європейського зеленого курсу», нас попросили дати розрахунки і сформулювати чітку позицію бізнесу, щоб держава могла аргументовано захистити його перед ЄС», — зазначив Дмитро Лось.

Нагадаємо, наразі в Україні створили Українську Асоціацію Бізнесу і Торгівлі (UBTA), яка допомагає підприємцям освоювати нові експортні ринки, а також знайомить із алгоритмом переходу на стандарти Green Deal різні види бізнесу.

Голова голова цієї асоціації Дмитро Лось вважає, що «зелений курс» – невідворотний для України, тому слід активно його впроваджувати. Українська Асоціація Бізнесу і Торгівлі запропонувала подати у парламент пакет законопроектів про зближення України та ЄС в межах «зеленого курсу» та провести парламентські слухання з цього питання. Дану ініціативу підтримав міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.