друкувати


Озвучено суму необхідних інвестицій в український агросектор в рамках реалізації «Європейського зеленого курсу»

20 квітня 2021, 09:30

В рамках реалізації «Європейського зеленого курсу» Європарламент вирішив, що відтепер 30% прямих дотацій фермерам спрямують на екологічні програми. Щоб отримати цю частку дотацій, фермери мають перебудувати свою модель бізнесу й мінімізувати шкоду для екології.  Про це в блозі на AgroPolit.com розповів народний депутат України, член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Кучер.  

Ще 35% аграрного бюджету в ЄС спрямують на збереження навколишнього середовища на сільських територіях. 10% від усіх земель сільськогосподарського призначення європейські парламентарі пропонують перепрофілювати під зелені насадження, невеликі водойми тощо. Тобто ця земля вже не використовуватиметься в агровиробництві.

І за кожним таким рішенням стоять багатомільйонні інвестиції в модернізацію. Всього ж за 7 років Євросоюз вкладе у свій агропром 387 млрд євро.

Для порівняння, в Україні вся держпідтримка АПК – 4 млрд грн на 2021 рік.

При цьому необхідні вітчизняному АПК інвестиції в рамках впровадження «Європейського зеленого курсу»:

Нагадаємо, наразі в Україні створили Українську Асоціацію Бізнесу і Торгівлі (UBTA), яка допомагає підприємцям освоювати нові експортні ринки, а також знайомить із алгоритмом переходу на стандарти Green Deal різні види бізнесу. Голова голова цієї асоціації Дмитро Лось вважає, що «зелений курс» – невідворотний для України, тому слід активно його впроваджувати. Українська Асоціація Бізнесу і Торгівлі запропонувала подати у парламент пакет законопроектів про зближення України та ЄС в межах «зеленого курсу» та провести парламентські слухання з цього питання. Дану ініціативу підтримав міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Детальніше про роль України у виконанні програми читайте в матеріалі: Імплементація Європейського «зеленого курсу» в інтересах українського аграрного сектору.