друкувати


Мінекономіки і «Укроліяпром» погодили граничний обсяг експорту соняшникової олії на 2020/21 МР

19 квітня 2021, 13:50

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України та асоціація «Укроліяпром» підписали Меморандум про взаєморозуміння, а також додаток до Меморандуму і, таким чином, узгодили граничний обсяг експорту соняшникової олії на 2020/21 МР. Про це розповів генеральний директор «Асоціація Укроліяпром» Степан Капшук, повідомляє Latifundist.com.

«Ми за цивілізовані правила гри. Підписання меморандуму зніме виниклу напругу як на внутрішньому ринку, так і стане важливим сигналом для міжнародних партнерів України», — розповів Степан Капшук.

За його словами, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Висоцький сьогодні о 14:00 оголосить про підписання Меморандуму.

Граничний обсяг експорту соняшникової олії з України становить 5,38 млн т. Меморандум набирає чинності з дня підписання і діє до 1 вересня 2021 року.

Степан Капшук уточнив, що в минулому сезоні Україна на експорт відправила 6,9 млн т рослинного масла. З початку 2020/21 МР Україна вже експортувала 3,5 млн т соняшникової олії.

Згідно з Меморандумом,  сторони погоджуються співпрацювати з питань узгодження балансових показників ринку соняшникової олії України в 2020/21 маркетинговому році з метою організації забезпечення продовольчої безпеки та уникнення застосування експортних обмежень.

Сторони домовились:

Повідомляється, що Мінекономіки, здійснюючи моніторинг на внутрішньому і зовнішньому аграрному і продовольчому ринках, в тому числі моніторинг обсягів експорту, залишає за собою право в рамках законодавства, ініціювати заходи державного регулювання в разі виникнення загроз продовольчої безпеки держави, які носять непередбачуваний характер, а також при відхиленні фактичного експорту граничних обсягів експорту.

Нагадаємо, УЗА застерегла уряд від обмеження експорту соняшникової олії.

Повідомлялося, що нещодавно Кабмін підготував проект постанови про обмеження експорту соняшнику і соняшникової олії. Після резонансу був підготовлений новий проект про квотування експорту соняшникової олії з України.