друкувати


ДПЗКУ потрапила у рейтинг найбільш збиткових держкомпаній в Україні

19 квітня 2021, 12:05

За підсумками 2020 року багато державних компаній, серед яких і Державна продовольчо-зернова корпорація, отримали мільярдні збитки. Антирейтинг підприємств за розміром фінансових втрат склав проект «Марлін».

У рейтингу ДПЗКУ зайняла четверте місце за розміром збитків. Компанія отримала 5,8 млрд грн збитків у 2020 році. Роком раніше підприємство також було в мінусі — 1,54 млрд грн збитку.

Зазначається, що загальна сума її заборгованості перед різними партнерами досягає 29,7 млрд грн.

У свою чергу в ДПЗКУ заявили, що оприлюднена інформація не є остаточною, офіційна фінансова звітність компанії за 2020 рік буде розміщена на сайті АТ «ДПЗКУ» у встановлені законодавством строки.

Що стосується безпосередньо збитку корпорації за 2020 рік у розмірі 5,86 млрд грн, то він сформований за рахунок чинників, на які жодна управлінська команда вплинути не могла. А саме: від’ємна курсова різниця – 3,5 млрд грн; виплата відсотків по кредиту – 1,7 млрд грн, всі інші витрати компанії були стабільними.

В той же час корпорація суттєво знизила рівень збитковості в операційній діяльності. Так, якщо в 2019 році збитки в результаті операційної діяльності складали 2 707,7 млн грн, то в 2020 році вони знизились до 725,8 млн грн, тобто в 3,7 рази.

Нагадаємо, нещодавно ДБР проводило обшуки у ДПЗКУ з приводу можливого отримання хабаря одним із начальників департаментів за призначення одного з регіональних керівників.

Повідомлялося, що Кабмін 11 листопада 2020 року прийняв проєкт розпорядження про тимчасове покладення виконання обов’язків голови правління акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» на екс-депутат облради від «Батьківщини» Андрія Власенка. 

Як повідомлялося раніше, ДПЗКУ стало розмінною монетою через голосування за бюджет 2021 року. В обмін голосування за бюджет-2021 «Батьківщина» отримала квоту на призначення своєї людини керівником цього відомства — ним став екс-депутат облради цієї політсили Андрія Власенка.