друкувати


Українські агровиробники прорвалися на китайський ринок крохмалю

15 квітня 2021, 15:00

Україна встановить історичний рекорд з експорту картопляного крохмалю в сезоні-2020/21 (вересень-серпень). Про це повідомляє EastFruit.

Як зазначається у повідомленні, тільки за перші п'ять місяців поточного сезону країні вдалося експортувати майже в три рази більше цієї продукції, ніж за весь попередній маркетинговий рік. Тим часом, імпорт картопляного крохмалю в Україні різко знизився, а торговий баланс країни може вперше вийти на позитивні показники як мінімум за останні 5 років.

Тільки за період з вересня 2020 по січень 2021 року Україна змогла експортувати практично 1,1 тис. т картопляного крохмалю, тоді як за попередні сезони обсяги експорту за весь маркетинговий рік коливалися в межах 100-400 тонн.

Ключовим і практично єдиним ринком збуту українського картопляного крохмалю за кордоном в поточному сезоні став Китай, який імпортував близько 95% від усього українського експорту і вже встиг встановити новий рекорд імпорту з України. Тільки з вересня 2020 по січень 2021 року в Китай було відправлено понад 1 тис. т української продукції. З одного боку, Україна дійсно вдалося здійснити справжній прорив на китайському ринку картопляного крохмалю за останні кілька сезонів, і вже зараз можна сказати, що Китай стає основним експортним напрямом для української галузі, — повідомляє директор підприємства «Вимал» Сергій Самоненка.

За його словами,  насправді за лаштунками експорту українського крохмалю в Китай захована проблема –  українські виробники просто «викинуті» з власного ринку демпінговим імпортом з Республіки Білорусь.

Продажі на внутрішньому ринку приносять прямий збиток, і експорт в Китай — це хоч якась можливість надати економічну доцільність виробництва картопляного крохмалю в Україні», – додав він.

Однак, за його словами, поточний обсяг імпорту українського картопляного крохмалю в 1,1 тис. т має мінімальний вплив на ринок Китаю і виглядає незначним в порівнянні з імпортом з ЄС.

Якість українського крохмалю — це один з найголовніших чинників українського прориву на китайському ринку. Яскравим підтвердженням високої якості картопляного крохмалю, поставленої з України в Китай, можуть служити вже задокументовані факти копіювання упаковки нашої продукції на китайському ринку», — додав Самсоненко.

Нагадаємо, що крохмал відноситься до продуктів, євроквоти на які аграрії не використовують.