друкувати


Транзитні шляхи української молочки — дослідження

7 лютого 2016, 14:05

Українські експортери молочної продукції вже змирилися з російським продовольчим ембарго. Однак актуальним питанням залишається транзит до країн Середньої Азії. Вже є підприємства,  які почали  поставляти  свою продукцію  через Білорусь, повідомляє агентство «ІНФАГРО».

Агентство нагадує, що на сайті Россільгоспнагляду у січні з'явилася дивна інформація про право поставок в РФ молокопродуктів для одного підприємства, а для іншого — введення режиму посиленого лабораторного контролю. Не вирішена й проблема транзиту молокопродуктів через Росію до Казахстан. Запропонованим урядом «Шовковим  шляхом» теж ніхто молокопродукти не повіз, бо ні у кого не виникло бажання платити зайвих $200 на т за додаткові логістичні витрати. Зараз не той час і не ті ціни, щоб нести такі витрати.

«А  за схемою поставок через Білорусь вже є першопрохідці. Процес виявився складнішим, ніж було прописано у російському законі. Виявляється, горезвісна система ГЛОНАСС в Росії просто не працює, і немає обіцяних «чарівних» пломб. Тепер українські експортери просто змушені наймати спеціальний конвой, який повинен супроводжувати вантаж до казахської кордону. Природно, конвоїри недешеві і ніхто не стане оплачувати їх для декількох машин. Тому на білорусько-російському кордоні потрібно почекати, коли сформується колона (машин в 15) і тільки тоді всі дружно «під надійною охороною» рухаються в бік Казахстану. Потрібно сплатити цим охоронцям приблизно по $300 з машини. Є й інші додаткові фінансові витрати, кілометраж для багатьох подовжується на 20% (він теж потребує грошей). Тим не менш, кращого ринку збуту, ніж Казахстан, зараз немає, і все одно українці будуть туди везти молокопродукти навіть таким складним шляхом. Хоча експорт зменшиться», — сказано  у повідомленні агентства.

За даними «ІНФАГРО», білоруси з казахами пообіцяли спростити цей транзит. «У Казахстані говорять, що у подальшому обов'язковий конвой Росією можуть скасувати. Для цього вони подаватимуть російській стороні списки своїх імпортерів з контрактними обсягами, які гарантуватимуть надходження товарів до Казахстану», — роз’яснює агентство.

Втім, є  ще один шлях для української молочної продукції: 27 січня парламент ратифікував протокол про застосування договору про зону вільної торгівлі між Україною та Узбекистаном. Тож в Узбекистані не повинні стягувати з українських молокопродуктів мито.