друкувати


Депутат сказав, чи є у фермерів кошти на купівлю землі

13 квітня 2021, 07:52

Весняна посівна пов'язаназ великими витратами серед фермерів: для цього під заставу майна беруться гроші в банку. Тому цілком можливо, що коли в липні відкриється ринок землі, фермер не матиме необхідних фінансів і можливості взяти кредити, щоб викупити землю, на якій вирощує урожай. Про це в коментарі УНН розповів народний депутат, член аграрного комітету Вадим Івченко.

«З посівної, як зазвичай, проблема одна — кредитування банків. Банки вимагають застави і, фактично, фермери не виходять із запорук, тому що вони постійно беруть гроші в банку. Це означає, що у них немає додаткових застав по ринку землі», – пояснив Івченко.

Нардеп зазначає, що взявши гроші під посівну, більшість фермерських господарств напередодні відкриття ринку землі знаходяться в дуже хитких і невизначених умовах.

Фермери, коли прийдуть брати гроші під ринок землі, їм треба буде давати додаткові застави. І це вдарить по дрібних і середніх фермерах, тому що їх майно вже в постійних заставах, коли вони постійно беруть оборотні гроші в банку під посівну», – розповів Івченко.

Нагадаємо, що відкриття земельного ринку збільшить обсяги іпотеки та зменшить ставки за кредитами для підприємців.