друкувати


Реформа Держрезерву: потрібно переглянути кількість та тип продукції, яку там зберігають

12 квітня 2021, 11:28

Держрезерв – це важлива установа, яка створена для того, щоб зберігати матеріальні ресурси, необхідні для забезпечення потреб людей в складних умовах (війна, стихійне лихо, тощо), для збереження функціонування деяких галузей економіки, а також діяльності наших збройних сил. Ця установа відповідає за зберігання певних видів продукції: продовольства, нафтопродуктів, енергоносіїв, медичних препаратів та іншого. Про це в матеріалі Agropolit.com розповів президент Української аграрної конфедерації, народний депутат України 8-го скликання Леонід Козаченко.

За словами Козаченка, реформування цієї структури треба починати з професійної дискусії стосовно кількості та типу продукції, яка має зберігатися Держрезервом. Вона не повинна бути в тій самій кількості, яка була за радянських часів.

Зараз, на жаль, ми майже не змінили ні її перелік, ні кількість. Ситуація в нашій державі вже дещо інша, ніж у 80-ті роки минулого століття, тому відповідно до цього необхідно переглянути і обсяги, і найменування продукції. По-друге, треба врахувати досвід наших країн-сусідів, в першу чергу ЄС. Там практично немає такої установи, в деяких країнах є інституція під назвою «мобілізаційний резерв», і там зберігають значно менший перелік та кількість продукції. Ми повинні врахувати цей досвід. Я підкреслюю, треба провести професійну дискусію і змінити сучасний статус цього підприємства, а також обсяг й найменування продукції, яка там зберігається»,– переконаний Козаченко.

За його словами, дуже важливо, щоб усе, що закуповується Держрезервом, проходило через відкриту процедуру, таку, яку може забезпечити система РroZorrо чи до неї подібна. Не повинно бути жодних тіньових схем. Важливо, щоб щороку проводився професійний аудит діяльності цієї установи і у випадках виявлення втрат продукції, як це відбувається постійно, відповідальний був покараний, а інформація щодо цього питання була оприлюднена.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Перезавантаження Держрезерву та Стратегія продовольчої безпеки України – чи є контакт?