друкувати


Ринок землі: чиновники розповіли, що буде з громадськими пасовищами в селах

10 квітня 2021, 09:20

Доля громадських пасовищ знаходиться в руках органів місцевого самоврядування. Саме територіальні громади мають сьогодні поквапитись і зробити все можливе, щоб мешканцям села було де випасати худобу. Про це повідомила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Тетяна Гетьман.

«Громадські пасовища – дуже гаряча тема. І це зрозуміло, адже від наявності пасовищ залежить існування села. За останніми статистичними даними, на Львівщині нараховується близько 130 тис голів ВРХ, з яких 90% утримують сільські мешканці. Для багатьох селян худоба – це головний заробіток. До того ж, саме в цьому сегменті ми бачимо потенціал створення м’ясомолочних сімейних ферм та кооперативів. Без пасовищ це неможливо. За нашими оцінками мінімальна потреба у пасовищах в регіоні складає близько 65 тис га», – каже Тетяна Гетьман.

В умовах земельної реформи та реформи децентралізації розширюються повноваження територіальних громад щодо розпорядження земельними ресурсами, зокрема тими, що передаються з державної форми власності у комунальну. Рішення про створення пасовищ на землях комунальної власності приймається на сесії органу місцевого самоврядування. Наступний крок – це оформлення землевпорядної документації під пасовище. Те саме можна зробити й за рахунок земель державної форми власності, але попередньо потрібно звернутись до головного управління Держгеокадастру у Львівській області із клопотанням про надання дозволу на розробку документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки під пасовище.

За оперативною інформацією департаменту, станом на кінець 2020 року 17 органів місцевого самоврядування отримали такий дозвіл.

Така пасивність громад насправді лякає, адже люди в селах дуже занепокоєні. Зі свого боку ми зробили все можливе, щоб прискорити процес створення пасовищ. Департаментом була розроблена і надіслана органам місцевого самоврядування покрокова інструкція про те, як створити пасовища на землях державної та комунальної власності. Також з бюджету комплексної програми у цьому році буде відділено 3,3 млн грн на поліпшення громадських пасовищ. Ці гроші ми будемо надавати територіальним громадам у вигляді державної субвенції», – зазначила Тетяна Гетьман.

Найближчим часом департамент агропромислового розвитку проведе серію семінарів для голів територіальних громад та аграріїв з метою роз’яснення механізму юридичного оформлення громадських пасовищ, нюансів у земельних правовідносинах. Окремою темою буде фінансова підтримка розвитку дрібного аграрного бізнесу на селі.

Нагадаємо, повноваження архітектурно-будівельного контролю буде передано на рівень громад.