друкувати


Уряду потрібно створювати програму з розвитку продукції з доданою вартістю

10 квітня 2021, 07:21

Ситуація, яка склалась у виробників через значне зростання вартості агросировини, викликає потребу державницьких рішень і залучення державних органів та структур, зокрема й Мінагрополітики, до професійної дискусії з бізнесом. Таку думку в коментарі AgroPolit.com висловив секретар комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, член депутатської групи «Партія “За майбутнє”» Іван Чайківський, коментуючи відчутне зростання цін на продукти харчування та інші послуги в Україні.

Зараз склалася ситуація, коли держава повинна своїми функціями регулятора принести користь вітчизняним товаровиробникам. Дефіцит кукурудзи на світовому ринку призводить до її відтоку з ринку України і, як результат, до зростання ціни на кукурудзу, до збільшення вартості кормів, а в подальшому – м’яса, молока, яєць та інших продуктів тваринництва та птахівництва. Влада має розуміти, що тваринництво та переробка – це галузі, що продукують додану вартість та несуть на рівні з державою соціальне навантаження: створюють робочі місця на селі та формують податкову базу для новостворених громад», – заявив Чайківський.

На його думку, скорочення поголів’я ВРХ та свиней набуло загрозливої тенденції: за останні роки кількість худоби зменшувалася на 5-6,5% щорічно.

«Зараз важливо підтримати галузь тваринництва та переробників, оскільки це питання напряму стосується продовольчої безпеки нашої країни та відпускних цін на соціально важливу продукцію.

Це можна зробити трьома шляхами:

Тож для стримування цін можна застосувати механізм інтервенцій з Держрезерву.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Причини зростання цін на продукти харчування в Україні