друкувати


Олег Бахматюк розповів, як відкриття ринку землі вплине на агрокомпанії

9 квітня 2021, 07:30

Запуск ринку землі — це позитивна система для банків, тому що з’явиться система застави. Про це повідомив власник компанії Ukrlandfarming Олег Бахматюк в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Він додав, що обмеження купівлі тільки фізособами й тільки 100 га на першому етапі забороняють вихід на ринок великих гравців, які могли б запропонувати достойну ціну тому, хто продає.

«Моя стратегія від самого початку – бути компанією, яка не є власником землі. Якщо подивитись у світі, то понад 70% аграрної продукції вироблено на орендованих землях. Є компанії, які здають в оренду — переважно великі фонди або ріел-естейт, які забирають певну дохідність — 3% чи 9% на рік. А є технологічні компанії: вони будують елеватори, закуповують трактори, вибудовують процеси від самого початку й платять орендну плату власникам землі», — зазначив Олег Бахматюк.

Він додав, що орендарю запуск землі не надто вигідний. Напевно, він збільшить конкуренцію, але він вибудує правила.

Чи будемо ми готові? Ми цього не знаємо. Час покаже. Будь-яка зміна комфортного середовища на початку некомфортна. Але, вважаю, вона приведе до кращого, правильнішого ринку й певних можливостей банківської системи. І хоча 100 га – це несерйозно для ринку, але це добре для початку», — повідомив Олег Бахматюк.

Нагадаємо, Бахматюк розповів, наскільки скоротився зембанк Ukrlandfarming через тиск НАБУ.