друкувати


Олег Бахматюк: Авангард продовжує закривати птахофабрики, на черзі 13-а

6 квітня 2021, 09:30

Агрохолдинг «Авангард» на сьогоднішній день закрив 12 птахофабрик, скоро буде закрита фабрика в Донецьку. Діючих залишилося 13. Про це повідомив власник компанії Олег Бахматюк в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що ще дві фабрики знаходяться в черзі на закриття.

«Падіння 50% — це більше, ніж втрати від агресії в Криму, Донецьку та Луганську, які склали 35%. Потім ми трохи відновили виробництво, але завдяки діям (директора НАБУ Артема) Ситника знову втратили половину та звільнили близько 5,5 тис. людей по «Авангарду» й ще близько 7 тис. у тваринництві», — зазначив він.

За словами Бахматюка, у тваринництві в компанії було 52 тис. поголів’я, а зараз лишилося 15,7 тис. 

Тому воно також потребує ще обігових коштів, яких у нас, на жаль немає, бо закриваються кредитні лінії. Будемо об’єктивні, навряд чи тваринництво вже відновиться. Намагаємося зберегти сільгоспбізнес. Ми сіємо, але всі через оці дії НАБУ вимагають від нас передоплату, тоді як конкуренти мають якусь відстрочку. У нас же все — міндобрива, паливо,засоби захисту рослин — все по передоплаті. Тож які результати? Вже півтора року стоїмо в жорсткому цейтноті, п’ять місяців взагалі був постійний шторм, але вижили, працюємо. Зберегли колектив 17 тис. людей», — зазначив він.

Згідно з повідомленням, «Авангард» за 2020 р скоротив на 50% обсяг виробництва яєць.

Олег Бахматюк зазначив, що «Авангард» зараз виробляє 170 млн яйця, а виробляв близько 300 млн, у травні — 350 млн. З них 170 млн в травні компанія експортувала, а в цьому місяці відправить на експорт близько 20 млн.

У нас було сім торгових домів: у Гонконзі, Сінгапурі, Малайзії, Іраку, Ліберії, Саудівській Аравії та в Дубаї. Ми залишили тільки в Дубаї. Ми витратили на відкриття торгових домів шість років і близько $25-30 млн. Але суть навіть не в доларах, а в принципі, бо ви самі розумієте, що таке зайти на ту територію й довести піковий експорт яйця до 150-170 млн на місяць», — уточнив Олег Бахматюк.

За його словами, питання експорту полягає в грошах в дорозі. Відзначається, що доставка в Сінгапур — це 45 днів, Гонконг — ще кілька днів.

Плюс ти маєш постачальнику дати відтермінування. Фактично на обслуговування цього в нас були кредитні лінії на $60-70 млн. Та завдяки доблесним діям НАБУ нам закрили всі кредитні лінії, й ми були змушені майже повністю закрити експортний напрямок. Держава нас не підтримала, та ще й пандемія ускладнила саму логістику: зробила її довшою та дорожчою на 30%», — повідомив Олег Бахматюк.

Нагадаємо, працівники одного з найбільших агровиробників України, Групи компаній «Укрлендфармінг», написали адресні листи 422 депутатам Верховної Ради. Аграрії стверджують, що вже 5 років стикаються з безпрецедентним тиском з боку НАБУ через особистісний конфлікт Артема Ситника із засновником компанії Олегом Бахматюком.

Повідомлялося, що сам Бахматюк вважає, що «Ukrlandfarming» став об'єктом політичної помсти керівництва НАБУ.