друкувати


Сільгоспвиробникам пояснили, чому потрібно стежити за оновленням пропозицій оренди земельних ділянок

6 квітня 2021, 07:30

Сільгоспвиробникам потрібно стежити за оновленням пропозицій оренди земельних ділянок. Особливе значення це має за умови наявності прогалин у земельному банку — наявності «шахматки». Про це у блозі на AgroPolit.com повідомив засновник та керівник сервісу Feodal.Online Андрій Дем’янович.

Він повідомив, що фермеру не потрібно, щоб у межах його поля інше підприємство обробляло землю, а для цього слід першим довідуватись про наявні пропозиції і за можливості брати в оренду ці ділянки.

Експерт зазначив, що моніторинг пропозицій також є важливим при продажі/купівлі земель, що умовно перебувають в оренді. Наприклад, аграрій може не отримати інформаційний лист про переважне право оренди. А за цей час земельні ділянки, які перебувають у нього в обробітку, продадуть, причому без його відома. 

Крім того, існує багато корупційних схем з листами про переважне право оренди. Тому товаровиробнику необхідно знати, кому платити орендну плату. Оскільки її несплата зумовить розірвання наявних договорів оренди.  

Товаровиробникам потрібно тримати руку на пульсі та знати, що коїться у земельного банку підприємства, а також моніторити ситуацію у населеному пункті.

Після відкриття ринку землі велика кількість різних схем відчуження землі, у тому числі корупційних, стануть недоступними, а продаж/купівля земельних ділянок буде відбуватись аналогічно до земель для ОСГ. У будь-якому разі, продавцям треба створити оголошення на маркетплейсі нерухомого майна, а покупцям — стежити за появою оголошень.

За словами Андрія Дем’яновича, найкращим варіантом для аграріїв стане біржа сільгоспземель Zemelka.ua. Її можливості дозволяють безкоштовно розмістити оголошення, підписатись на нові пропозиції з отриманням повідомлень та не проґавити жодного земельного аукціону. Крім того, сільгоспвиробник може застосувати фільтри і таким чином обирати масиви та сільські ради, які його цікавлять.

Із Zemelka.ua у вас з’явиться можливість скоротити час від пошуку земельної ділянки до її придбання, оскільки ви будете мати візуалізовану інформацію про її розташування», — підсумував засновник та керівник сервісу Feodal.Online.  

Нагадаємо, що ОТГ пропонують зробити безкоштовний аудит і оцифровку землі одного старостинського округу для визначення всіх прогалини і складних моментів, пов'язані з речовими правами на земельні ділянки.