друкувати


Експерт назвала кроки, які повинен зробити уряд, аби зменшити забруднення вод агросектором

2 квітня 2021, 14:00

В Україні вода забруднюється нітратами від сільського господарства внаслідок кількох факторів: нераціонального використання добрив та через неналежне поводження із відходами тваринництва та їх високою концентрацією. Про це у статті на сайті zn.ua написала Анна Даниляк експертка з екологізації тваринництва ГО «Екодія».

«Більш як половина території України — це рілля, тобто земельні ділянки, які систематично обробляють і використовують під посіви сільськогосподарських культур. З початку 2000-х і донині внесення в землю азотних добрив зросло в 7,5 разу, а середнє значення загалом для мінеральних добрив — приблизно у 4 рази. Крім цього, із підвищенням використання саме мінеральних добрив пов’язують зростання викидів парникових газів від сільського господарства країни: за останнє десятиліття — майже на 30%. Наразі такі викиди мають найбільший потенціал до зростання», – написала експерт.

За її словами, по-друге, вода забруднюється через неналежне поводження із відходами тваринництва та їх високою концентрацією. Часто відходи тваринництва зберігаються без ізоляції від ґрунту, води, повітря. Тобто шкідливі речовини безперешкодно потрапляють до цих компонентів природи.

Загалом 74% м’яса на ринку України 2015 року виробляли десять компаній на промислових фермах. Така значна концентрація поголів’я на найбільших тваринницьких підприємствах означає також концентрацію великої кількості відходів тваринництва, а відтак, і високий ризик нітратного забруднення. Водночас тваринництво є одним із найбільш «спраглих» до водних ресурсів напрямів: на один кілограм м’яса потрібно від 5 тис. до 15 тис. літрів води. Тож підприємства повинні мати безперебійний доступ до значної кількості води і розміщуються біля водойм чи басейнів артезіанських вод», – додала Даниляк.

Вона зазначила, що влада повинна зробити наступні кроки щоб вирішити цю проблему:

Нагадаємо, що названо основні кроки України для переходу агросектору на «зелений курс» Європи.