друкувати


Аграрії майже не постраждали від коронакризи – експерти

2 квітня 2021, 13:00

Аграрії не відчули негативного впливу карантину, локдауну і пандемії, тому банки не припиняли кредитування галузі. Про це повідомили банкіри під час круглого столу «Кредитування агросектору: які продукти фінансування бізнесу банки пропонують клієнтам», проведеного онлайн «Фінансовим клубом».  Про це повідомили банкіри під час круглого столу, пише Finclub.

«Карантин почався в розпал посівної 2020 року. Були певні побоювання і очікування, як ця ситуація буде розвиватися. Минуло кілька тижнів затишшя, ми розуміли, що потрібно засіватися, і особливих обмежень щодо фінансування агровиробників, наскільки я знаю по ринку, не було. Вплив карантину на аграріїв була мінімальною», – розповів керівник розвитку продажів агронаправленія ПУМБ Володимир Онищук.

Підприємства аграрного сектору отримали найбільше кредитів за урядовою програмою «Доступні кредити 5-7-9%», яка передбачає компенсацію частини процентної ставки за рахунок держбюджету.

Ми видали в минулому році 4 млрд грн нових кредитів. Серед них 2,5 млрд грн – це портфель за програмою «5-7-9%». Середній чек на клієнта – 1,5 млн грн. 80% портфеля — це сегмент мікробізнесу і малого підприємництва », – розповіла директор департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу« Ощадбанку »Наталія Буткова-Вітвіцька.

Вона уточнила, що портфель кредитів «5-7-9%» на 60% сформований сегментом агропромислового комплексу, близько 20% отримали підприємства оптової і роздрібної торгівлі.

У свою чергу заступник директора департаменту малого та середнього бізнесу «Креді Агріколь Банку» Анастасія Лазаренко зазначила, що в цьому банку понад 70% кредитного портфеля становлять клієнти з аграрної галузі.

У ПУМБ агровиробники отримали 45% «доступних кредитів», сфера торгівлі – 30%, виробництво – 21%. У «Кредобанку» близько половини кредитів (51%) за програмою отримали аграрії, середній розмір кредиту – трохи більше 1 млн грн.

Нагадаємо, що середня зарплата у сільському, лісовому та рибному господарстві сягнула 9, 6 тис. грн.