друкувати


Експерт пояснив, як краще використовувати малопродуктивні землі

2 квітня 2021, 12:00

Непридатні для вирощування сільськогосподарських культур  малопродуктивні землі доречно задіяти під енергетичні культури. Про це заявив заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко під час наради із науковцями на дослідному полігоні Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України з питань технології вирощування біоенергетичних культур, повідомляє прес-служба НААН України.

«В Україні налічується близько 4 млн га малопродуктивних земель, які не є придатними для сільськогосподарських культур. Проте такі землі можна успішно задіяти для вирощування енергетичних культур. Використавши весь потенціал, можна замістити в еквіваленті близько 20 млрд м3 газу у рік», – повідомив заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

Він  нагадав, що у 2020 роц. Україна спожила 28,2 млрд м3 газу. Близько 40% від цієї кількості було імпортовано на суму 2 млрд доларів, які можна було б заощадити, замістивши газ біоенергетичними ресурсами.

Щоб сприяти розвитку сфери вирощування енергетичних  рослин та інвестування у такі проекти, Держенергоефективності спільно з Міненерго, Біоенергетичною асоціацією України та іншими стейкхолдерами підготовлили законодавчі зміни щодо сприяння розвитку напряму енергетичних рослин.

Розробленими законопроектами передбачено покращення умов для вирощування енергетичних культур, зокрема збільшення строку оренди земельних ділянок та зменшення розміру орендної плати.

Нагадаємо, що в Україні важливо сформувати системи моніторингу стану ґрунтових ресурсів та їх гармонізації зі світовими стандартами.