друкувати


Спецрежим ПДВ: на що розраховувати аграрному бізнесу

13 серпня 2016, 10:05

Повернення спецрежиму ПДВ дозволить аграріям акумулювати оборотні кошти на власні виробничі потреби. Про це заявив експерт з АПК Денис Марчук.

Він розповів, що повернення спецрежиму ПДВ, який ефективно діяв з 1998 до 2016 року - кращий варіант підтримки сільгоспвиробників. Адже запланована на 2016 рік бюджетна підтримка в розмірі 50 млн грн на пільгове кредитування і 300 млн грн на підтримку тваринництва - це взагалі нічого в масштабах нашої країни.

До того ж аграрії, м'яко кажучи, не дуже довіряють будь-яким пропозиціям, за якими їм щось виплачуватимуть безпосередньо з бюджету.

"Чому не довіряють? Практика показує, що у нас прямі дотації ніколи не платилися в повному запланованому обсязі", - каже експерт.

Нагадаємо, вже кілька місяців працює робоча група за участю представників Міністерства фінансів, Міністерства аграрної політики, Державної фіскальної служби і аграрних асоціацій, яка готує пропозиції в системі оподаткування агросектору з 1 січня 2017 року. На черговому засіданні, яке відбулося 5 серпня досягнуті домовленості щодо вирішення питання оподаткування АПК шляхом внесення відповідних змін до Податкового кодексу України.

Сторони попередньо домовилися про повернення з 1 січня 2017 року до умов оподаткування в частині спеціального режиму ПДВ, що діяли до 2016 року - для виробників тваринницької продукції, продукції овочівництва, садівництва, виноградарства та цукрової галузі.