друкувати


Експерт пояснив, чому аграріям потрібно моніторити пропозицій оренди земельних ділянок

2 квітня 2021, 08:24

Сільгоспвиробникам потрібно стежити за оновленням пропозицій оренди земельних ділянок. Особливе значення це має за умови наявності прогалин у земельному банку — наявності «шахматки». Про це у блозі на АgroРolit.com розповів Андрій Дем’янович засновник та керівник сервісу Feodal.Online.

«Адже фермеру не потрібно, щоб у межах його поля інше підприємство обробляло землю, а для цього слід першим довідуватись про наявні пропозиції і за можливості брати в оренду ці ділянки», – сказав він.

Експерт зазначив, що моніторинг пропозицій також є важливим при продажі/купівлі земель, що умовно перебувають в оренді. Наприклад, аграрій може не отримати інформаційний лист про переважне право оренди. А за цей час земельні ділянки, які перебувають у нього в обробітку, продадуть, причому без його відома. 

Крім того, існує багато корупційних схем з листами про переважне право оренди. Тому товаровиробнику необхідно знати, кому платити орендну плату. Оскільки її несплата зумовить розірвання наявних договорів оренди», – додав Дем’янович.

Про те, у яких випадках між фермерами виникає протистояння за земельну ділянку, на чию користь буде діяти територіальна громада, а також чому сільгоспвиробникам необхідно моніторити наявні пропозиції оренди або продажу ділянок у вашій місцевості читайте за посиланням.

Нагадаємо, що ОТГ пропонують зробити безкоштовний аудит і оцифровку землі одного старостинського округу для визначення всіх прогалини і складних моментів, пов'язані з речовими правами на земельні ділянки.