друкувати


Названо галузі, які отримали найбільше відшкодування ПДВ у 2020 році

1 квітня 2021, 10:20

Левову частку відшкодування з ПДВ з бюджету отримують лише 2 галузі економіки: переробна промисловiсть (63,4 млрд грн у 2020 році) та торгiвля і ремонт автотранспорту (47,3 млрд грн). Про це пише телеграм-канал «Ваші гроші»

За даними каналу, всі інші галузі отримують значно менші обсяги відшкодування, порівняно з цими лідерами.

Зокрема, аграрії («Сільське, лісове та рибне господарство») займають лише 6 місце в рейтингу отримувачів з 4,2 млрд грн у 2020 році.

Серед галузей-лідерів прослідковується певна сезонність в обсягах відшкодування: зазвичай у другій половині року вони отримують значно нижчий обсяг відшкодування, аніж у першій половині. А представники галузі “торгівля та ремонт автотранспорту” зазвичай найменші обсяги відшкодування (майже вдвічі нижчі за звичайний показник) отримують у липні-серпні кожного року.

В цілому до ТОП 5-галузей за обсягом відшкодування ПДВ в Україні належать:

— Переробна промисловість
— Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобiв i мотоциклів.
— Добувна промисловість i розроблення кар'єрів.
— Транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність.
— Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.

До переробної промисловості належить в т.ч. переробка сировини сільського, лісового та рибного господарства (наприклад, перероблення свіжої риби, пастеризацію та розлив молока в пляшки). Після значного збільшення обсягів відшкодування для цієї галузі у 2019 році, у 2020 році вони впали майже на чверть, що, ймовірно, стало наслідком уповільнення економічної діяльності внаслідок ковід-кризи.

Нагадаємо, що податківці пояснили, як аграріям коригувати ПДВ за перехідними операціями.