друкувати


Вартість ціни землі наступні два роки стартуватиме з показника НГО у конкретному регіоні за мінусом 20%

4 квітня 2021, 07:03

Вартість ціни землі наступні два роки стартуватиме з показника НГО у конкретному регіоні за мінусом 20%. Адже в цих 20 відсотках 18% ПДФО та 1,5% – військовий збір. Про це в матеріалі AgroPolit.com розповів голова спілки «Центр розвитку земельних правовідносин в Україні» Леонід Корейба.

За його словами, сьогодні достеменно відомо лише нижню межу ціни, адже вартість землі не може бути меншою за її НГО. Для пересічного громадянина це лише абревіатура, але кожен розуміє, що вартість землі має залежати від її якості. Нормативну грошову оцінку вираховують землевпорядники та формують про неї цілу землевпорядну документацію. Ці розрахунки базуються на якості ґрунтів, що лежать на земельній ділянці, та їх спроможності до формування врожаю.

Як розповів Леонід Корейба, зокрема враховують вміст гумусу, глибину гумусового горизонту, рН, вміст елементів живлення. При цьому слід зазначити, що навіть мінімальна ціна на землю формується не з точних даних, оскільки повномасштабне агрохімобстеження було проведено ще у 1960-х роках. Також необхідно звернути увагу на те, що є ділянки з дуже низькою грошовою оцінкою (в межах 1000-2000 грн), що взагалі не відображає її ринкової вартості. На його думку, цим будуть маніпулювати при купівлі та й наразі маніпулюють орендарі, виплачуючи мізерну орендну плату орендодавцям.

Щодо верхньої межі ціни. На мою, думку вона буде формуватися поступово і навряд чи буде відповідати оприлюдненим Держгеокадастром чи будь-якою іншою установою даним. Чому поступово: адже наразі більша частина паїв здані їхнім власниками в оренду. Договір оренди є встановленого зразка та розривається у разі згоди двох сторін. Враховуючи той факт, що строк договорів мінімум 7 років (а є й до 50 років), можна зробити висновок, що відразу 1 липня 2021 року неможливий факт продажу таких паїв. Тобто стихійного продажу сільськогосподарської землі не буде», – заявив Корейба.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Вартість 1 га сільськогосподарської землі після відкриття ринку – прогнози