друкувати


Найбільшу інвестиційну привабливість на ринку землі матимуть угіддя, які сьогодні перебувають в оренді у великих агрокомпаній зі стабільним доходом

3 квітня 2021, 07:25

З погляду інвестицій на майбутньому земельному ринку, хороша земля та, яка перебуває в оренді у великих агрокомпаній зі стабільним доходом.

Про це в матеріалі AgroPolit.com розповів директор підприємства «Придніпровський край» компанії «Кернел» Михайло Петров.

 За його словами, не секрет, що ринок землі в тій чи іншій гібридній формі вже діє кілька років. Якщо відкинути в сторону потенціал зростання вартості землі, то поточний рівень орендної плати дозволяє отримувати 10% доходу на вкладений капітал при вартості землі $2 тис. за один га. 

 

Як фінансист можу сказати, що вартість активу прямо корелюється з доходом, який цей актив може приносити. Якщо відкинути в сторону потенціал зростання вартості землі, то поточний рівень орендної плати дозволяє отримувати 10% доходу на вкладений капітал при вартості землі $2 тис. за один га. З погляду інвестицій, хороша земля та, яка перебуває в оренді у великих агрокомпаній зі стабільним доходом», – заявив Петров.

Також він розповів, що середня рентабельність українських агровиробників, які платять податки, становить близько 20%. Звісно, рік на рік не схожий, але факти останніх 5 років свідчать про постійне зростання собівартості при практично фіксованій ціні на товар (якщо не брати зростання цін на кукурудзу і насіння в 2020 році). Купувати при цьому землю дорого і тим самим знижувати прибутковість основного бізнесу не всі зможуть. 

Детальніше про перспективи майбутнього ринку читайте у матеріалі: Вартість 1 га сільськогосподарської землі після відкриття ринку – прогнози