друкувати


Зростання ціни на землю варто очікувати у тому разі, якщо зростатимуть доходи аграріїв

2 квітня 2021, 13:38

Зростання ціни на землю у перспективі можливе лише у тому разі, якщо зростатимуть доходи тих, хто займається сільським господарством і вони, відповідно, будуть готові більше платити за доступ до комунальних ресурсів. Але сьогодні максимальна ціна за гектар – це $2,5-3 тис. Так прокоментував перспективи земельного у матеріалі AgroPolit.com заступник Голови Ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

За його словами, формування ціни корелюється з доходами, які власник може отримати з ділянки. Тобто, умовно кажучи, якщо операційний дохід для того, хто займається аграрним бізнесом, може варіюватися у різних регіонах в межах 15-20 тис. грн з одного гектара і близько 4-5 тис. грн з одного гектара для орендодавців, то це, в принципі, можна вважати стартовою позицією для розрахунку вартості землі.

Варто пам'ятати, що фактично ринок сільськогосподарської землі вже існує в Україні, адже у нас є ринок сільськогосподарських земель, які не підпадають під дію мораторію. В першу чергу, йдеться про землі для ведення особистого селянського господарства (ОСГ), і ціни на них вже сформувалися по всіх регіонах країни. На півночі та півдні країни ціна варіюється в межах $800-1500, а в тих регіонах, де у нас найбільш рентабельне сільськогосподарське виробництво (Полтавщина, Черкащина, південь Київської області, Вінницька область, Кіровоградщина) – там ціни варіюються в межах $2-2,5 тис./га»,– заявив Мартин 

Детальніше про це читайте у матеріалі: Вартість 1 га сільськогосподарської землі після відкриття ринку – прогнози