друкувати


Аграрії назвали прогноз вартості 1 га землі після запуску ринку сільгоспземлі в Україні

31 березня 2021, 07:02

Загальні очікування від запуску ринку землі по Україні – близько $1000-2000 за 1 гектар сільськогосподарської землі.

Про це в матеріалі AgroPolit.com розповів народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

За його словами, Україна – надзвичайно велика країна і тому, вартість землі у м. Хмельницькому і на півдні України буде різною. У різних регіонах різні погодно-кліматичні зони, і це теж позначиться на вартості землі. Тому стартуватиме вартість 1 гектара сільськогосподарської земельної ділянки в різних регіонах з різних показників.

Наразі ведеться багато дискусій про НГО і її перегляд, в тому числі й громадами. Але ми маємо розуміти: вже викристалізувалася певна структура НГО по країні. Є правила її розрахунку, що працюють. Не можна це ламати напередодні запуску ринку. На переправі коней не міняють. Щодо такого права для громад: щоб зробити розрахунок нормативно-грошової оцінки, потрібно мати певних кваліфікованих фахівців. Звідки у громади ці фахівці сьогодні? Рішення зі зміни НГО в такому разі залежатиме від голови громади та депутатського корпусу. Що ми тоді породимо? Земельні клани в тій чи іншій громаді? Адже будь-яке аграрне підприємство, яке обробляє наразі певний об’єм землі в громаді, робитиме все для того, щоб голова та депутатський корпус стали для них ручними. Це правильно? Ні. Не можна цього робити. Якщо є таке бажання – то треба це робити на загальнодержавному рівні і точно не в авральному режимі за пару місяців до запуску ринку землі», – заявив Чайківський.

Детальніше про це читайте в матеріалі: Вартість 1 га сільськогосподарської землі після відкриття ринку – прогнози