друкувати


Для прийняття законопроекту про земельну децентралізацію Раді потрібно два тижні – Чайківський

30 березня 2021, 08:00

Аби розглянути подані депутатами поправки до законопроекту про земельну децентарлізацію (2194), потрібно близько двох сесійних тижнів. Таку думку висловив народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

«Законопроект про земельну децентралізацію № 2194 і про електронні земельні аукціони № 2195 – це важливі елементи завершення земельної реформи, яку ми розпочали рік тому. Прийняття рік тому закону про земельну реформу  № 552-IX  фактично розблокувало можливість продажу сільськогосподарської землі», – говорить він.

На думку народного депутата, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Івана Чайківського, попри навалу «спаму» з поправок до законопроекту, він дуже потрібен у регіонах.

Завдяки прийняттю закону про обіг сільскогосподарських земель  № 552-IX з 1 липня 2021 року стартує вільний обіг земель (землю можна купувати хоч і з певними обмеженнями). Прийняття ж законопроекту про земельну децентралізацію № 2194 і про електронні земельні аукціони № 2195 завершить запуск безпечної земельної реформи. Наведу лиш один приклад: в процесі реформи децентралізації, ОТГ отримали можливість заробляти кошти, розпоряджаючись своїми землями. Прийняття законопроекту 2194 дозволяє громадам це робити», – пояснює він.

За оцінками Івана Чайківського, для прийняття всіх поданих поправок до закону про земельну децентралізацію потрібно мінімум два сесійних тижні.

Наразі ми бачимо у Раді парламентський спам із правками до 2194 . Він фактично гальмує і затягує процес його прийняття. Так, за перший тиждень ми пройшли близько 1000 правок до законопроекту 2194. А їх більше 3 тисяч. Ми розуміємо, що в день парламент розглядає 150-160 поправок, тобто потрібно, як мінімум ще два сесійних тижні для прийняття в цілому законопроекту 2194. Але що важливо: політична воля для прийняття цього законопроекту та 2195 про електронні аукціони є», – пояснює він.

Нагадаємо, що парламент якнайшвидше має прийняти два важливі земельні закони (2194 та 2195), аби з 1 липня 2021 року стартував цивілізований вільний ринок землі, вважає Іван Чайківський.

Депутат пояснив важливість земельних законопроектів №2194 та №2195.