друкувати


До 2030 року світу загрожує глобальний дефіцит води, — ЮНЕСКО

26 березня 2021, 09:30

Наразі гостро постає питання щодо збереження водних ресурсів. До 2030 року світ зіткнеться з глобальним дефіцитом води в розмірі 40%, і ситуація погіршиться внаслідок інших глобальних проблем, зокрема, наслідків пандемії. Про це йдеться в щорічній доповіді ЮНЕСКО, опублікованому в понеділок з нагоди Всесвітнього дня водних ресурсів, інформує УНН.

Проблема води детально розкривається в 200-сторінковій доповіді, автори якого підкреслюють, що її вартість потрібно вимірювати, виходячи не тільки з ринкової ціни, але і з вигод, які може принести її поширення. Водночас вони визнають, що зараз немає загальновизнаної моделі, яка дозволяла б провести подібну оцінку.

Дослідники наводять цілий ряд аспектів, які впливають на цей показник, розбивши їх на п’ять категорій:

Автори доповіді особливо підкреслюють, що в світлі нинішньої санітарної кризи проблема забезпечення жителів Землі водою для задоволення потреб в гігієні стає актуальною як ніколи.

У той час, як оцінка грошової вартості проста і зручна в сільському господарстві і промисловості, її недоліком є ​​недооцінка, навіть виключення інших аспектів, які важче монетизувати. Проте, можна розробити комплексний підхід, який дозволить розглядати різні аспекти водних ресурсів разом, щоб визначити відповідні варіанти політики», — зазначили в ЮНЕСКО.

Нагадаємо, у Криму через дефіцит води  зникає виноградарство та рисівництво.