друкувати


У південних областях України запустять проєкт із відновлення зрошення

25 березня 2021, 18:00

Херсонщина, Одещина та Миколаївщина працюватимуть над впровадженням пілотного проєкту з відновлення зрошення на півдні України. Про це повідомляє офіційний сайт Херсонської ОДА. 

«Відповідний меморандум про співпрацю підписав сьогодні під час робочого візиту до Миколаєва голова облдержадміністрації Сергій Козир з головою Одеської ОДА Сергієм Гриневецьким та очільником Миколаївщини Віталієм Кімом», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підписаний документ передбачає, зокрема, створення потужного водогосподарсько-меліоративного комплексу на півдні України; модернізацію існуючих та будівництво нових зрошувальних систем.

Сподіваюся на ефективну співпрацю та реалізацію цілої низки спільних проєктів, які стануть фундаментом розвитку зрошення на півдні України», — прокоментував підписаний меморандум голова Херсонської ОДА Сергій Козир.

Він також наголосив, що розвиток зрошення — це надзвичайно важливе питання для України, адже йдеться про продовольчу безпеку.

Козир підкреслив, що для Херсонщини розвиток системи зрошення є життєво необхідним. Адже це зробить можливим перетворення зони ризикованого землеробства у територію збільшення врожаїв.

Зрошенням в Херсонській області охоплено всього 320 тисяч гектарів. Цього недостатньо, а тому пріоритетне завдання — відновлення зрошувальних мереж до проєктної потужності 427,1 тис. га та її розширення до 600 тис. га до 2030 року.

Наразі в області впроваджується регіональний пілотний проєкт Створення Інвестиційного парку «Відновлення зрошення на Херсонщині», який передбачає реконструкцію зрошувальних систем на площі 63,6 тис.га на платформі Інвестиційного парку із 7 територіальних громад. Також у межах проєкту «Магніти України» до Офісу Президента подано 9 регіональних проєктів з розвитку та відновлення зрошувальних мереж.

В область залучено проєкт USAID-АГРО, яким буде надано субгрант на створення Організації водокористувачів у Херсонській області та підтримку відновлення і модернізації зрошувальних мереж.

Передбачено відновлення існуючих зрошувальних систем і будівництво нових шляхом залучення коштів інвесторів та аграріїв у Стратегії розвитку Херсонської області на період 2021 – 2027 років. Херсонщина ініціювала розробку законопроєкту про «Організацію водокористувачів», який дасть можливість ефективно використовувати зрошувальні землі.

Нагадаємо, оприлюднено аналіз законопроекту щодо зрошення в Україні.