друкувати


Ринок землі в Україні запрацює не раніше 2022 року, — нардеп

24 березня 2021, 18:00

Українцям не варто очікувати, що з 1 липня повноцінно запрацює ринок сільськогосподарських земель, адже низка негативних факторів гальмуватимуть процес до 2022 року. Про заявив член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, представник депутатської групи «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк.

За його словами, Верховна Рада спільно з Кабінетом Міністрів України буде змушена в терміновому порядку доопрацьовувати земельне законодавство.

«Всі українці очікують, що в липні буде можливість продавати чи купувати землю. Натомість ми отримаємо бомбу сповільненої дії. Оскільки закон не передбачає чіткої процедури оцінки та продажу землі. В цьому й полягає основна прогалина документа. Тому наступних півроку після відкриття ринку Рада разом із Кабміном буде зобов’язана в терміновому порядку доопрацьовувати законодавство, ухвалювати ті законопроєкти, які ми рекомендували ще в минулому році. І тільки в такому форматі можливий повноцінний запуск ринку землі. За моїми прогнозами, це станеться не раніше 2022 року», – стверджує Сергій Лабазюк.

На думку політика, ухвалений закон № 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» не відповідає запитам суспільства і потребує додаткових підзаконних актів.

До прикладу, «нашумівші» законопроєкти № 2195 про аукціони та № 2194 про передачу земель в управління ОТГ, до якого внесли понад 3 тисячі ідентичних правок. Вони також повинні бути ухвалені до липня як продовження реформи децентралізації. Ще два роки тому представникам об’єднаних територіальних громад обіцяли надати доступ до управління своїми землями. Адже передусім це – повноцінний інструмент для наповнення місцевих бюджетів», – переконаний Сергій Лабазюк.

Нагадаємо, депутат озвучив основні положення законопроекту про електронні земельні аукціони №2195.