друкувати


Озвучено механізм придбання техніки і обладнання аграріями під час запуску вільного ринку землі – Анатолій Шумський

24 березня 2021, 07:10

Для придбання аграріями сільськогосподарської техніки і обладнання після відкриття ринку та запуску земельної реформи уряду слід реанімувати роботу державної компанії «Украгролізинг». Таку пропозицію озвучив в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com заступник голови «Центру розвитку земельних правовідносин в Україні» Анатолій Шумський.

«Украгролізинг» — це хороший інструмент для придбання техніки і обладнання для аграріїв та українців, які бажають зайти працювати на землю. Раніше ця компанія працювала досить успішно і кредитувала аграріїв під купівлю с/г техніки за ставкою 7 % з відтермінуванням виплати на 7 років. Наразі у неї річна ставка 16%. Сьогодні «Украгролізинг» працює на власних коштах (держава кілька років не фінансує установу), які є в статутному капіталі, тому вони мусять піднімати цю ставку. Відтак – рентабельність «кульгає». Натомість банки кредитують бізнес мінімум під 14-16% річних у валюті та 22% у гривні, закладаючи собі маржу», — пояснює він.

Нагадаємо, 17 березня на засіданні уряду прийнято постанову, яка вносить зміни у Порядок використання коштів за програмою часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва. Детальніше про розподіл держпідтримки АПК на 2021 рік читайте за посиланням.