друкувати


Лібералізація ринку землі може збільшити ВВП України на 3%, — Мінекономіки

22 березня 2021, 08:30

Ринок землі може додатково приносити до 3% до зростання ВВП України на рік за умови повної лібералізації ринку, яка відбудеться у 2024 році з допуском юридичних осіб і розширенням обмежень на покупку землі до 10 тисяч га. Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький в ефірі одного з телеканалів.

«При поступовій лібералізації ринку землі зростання ВВП може прискоритися до 2,5 — 3%», — сказав він.

За словами Висоцького, на старті ринку землі й в найближчі 3-5 років його роботи Мінекономіки прогнозує середнє зростання ВВП на 1%. Він нагадав, що з 1 липня поточного року сільськогосподарські землі зможуть купувати тільки фізособи-громадяни України, але не більше 100 гектарів в одні руки.

Навіть у цей період зростання ВВП на 1% обґрунтоване. На першому етапі підуть інвестиції в зрошення, яких не було без ринку землі. Зрошення одного гектара коштує 3-5 тисячі доларів, і люди будуть інвестувати якраз таки у свою власність», — пояснив він.

На другому етапі запуску ринку Мінекономіки очікує, що землевласники почнуть інвестувати в садівництво і тваринництво, що забезпечить додаткове зростання економіки.

Нагадаємо, у Кабміні повідомили, що безкоштовної землі всім українцям не вистачить.