друкувати


Земельну реформу в Україні гальмують на фінальних стадіях – депутат

18 березня 2021, 13:00

У Верховній Раді вже третій день поспіль розглядають один з фінальних законопроектів в рамках земельної реформи (№2194, щодо дерегуляції земельних відносин). За два дні нардепи пройшли лише десяту частину від загальної кількості поправок (346 з 3128), більшість депутатів наполягають на їх обговоренні в сесійній залі, адже незадоволені документом. Про це пише OBOZREVATEL. 

Зазначається, що у фракції «Слуга народу» називають поправки супротивників земельної реформи спамом і не виключають, що розгляд фінальних законопроектів може затягнутися до травня, а то і до червня.

«Опозиційні сили, наплодивши купу правок, щоразу беруть слово для їх коментування. Робиться це виключно, щоб «використовувати трибуну». Вони не аргументують доцільність або доречність запропонованих змін, тому що по суті вони відсутні. Неозброєним оком видно, це все – звичайні маніпуляції та виступи заради виступів, спрямовані на те, щоб дискредитувати дуже потрібну для України реформу», – заявила OBOZREVATEL нардеп від «Слуги народу» Олена Шуляк.

Вона не погодилася із звинуваченнями в тому, що документ пропонує знищити контроль в земельній сфері. Шуляк запевнила, що пропонується лише розподілити контрольні функції між різними органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Державна координація буде залишена в повноваженнях Держгеокадастру.

Також в монобільшості не підтвердили спрощення порядку зняття родючого шару грунту – це можна буде зробити тільки на підставі робочого проекту землеустрою, в якому буде визначено, де саме і скільки потрібно зняти.

Принципових речей цей законопроект не змінює. Купувати і продавати землю зможуть лише громадяни України. Державні землі ніхто розпродавати не буде. Разом з іншими земельними законопроектами, №2194 зробить ринкові відносини в Україні сучасними і дійсно європейськими», – підсумувала Шуляк.

Багато депутатів Ради наполягають, що приймати цей законопроект не можна. Наприклад, нардеп від ОПЗЖ Нестор Шуфрич, незважаючи на пояснення «слуг», стверджує:

Фактично нівелюється контроль держави в питанні розпорядження землею уповноваженими на це суб'єктами. Ми не проти розширення повноважень органів місцевого самоврядування, але наполягаємо на збереженні контролю з боку уповноваженого органу центральної влади, особливо в питанні зміни призначення сільськогосподарських земель».

Противником законопроекту також є фракція «Батьківщини». Нещодавно її лідер Юлія Тимошенко заявила, що документ нібито продовжує стратегію влади з розпродажу землі іноземцям і ставить крапку на українському фермерстві.

«Слуга народу» все ж налаштована прийняти документ, незважаючи на те, скільки часу займе його розгляд. Також у фракції не виключають можливих позачергових засідань, щоб не гальмувати роботу над іншими ініціативами.

Ситати до теми: Війна за ринок землі – законопроєкт №2194 відправили на повторне друге читання.

Земельна децентралізація та  продаж земельних ділянок через електронні аукціони: Верховна Рада розглядає два законопроєкти, без яких реалізація земельної реформи та відкриття ринку землі сільгосппризначення здається неможливою.